Kına, bilimsel olarak Lawsonia olarak bilinir ve aslında Lythraceae’ye ait (Loosestrife ailesi) (620 tür içeren çiçekli bitki ailesi) ait çiçekli bir bitkidir. Lawsonia cinsindeki tek bitki türü olan kına, Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Hindistan’a özgü bir bitkidir. Kına adı aslında Arapça’dan (Hinna) gelir. Kına aynı zamanda kına bitkisinden hazırlanan boyaya ve bu boyalar ile yapılan geçici dövme sanatına da adını vermektedir. Binlerce yıldır dünyadaki pek çok kültürde güzel ve geçici dövmeler yapmak için kullanılmıştır. Aynı zamanda kına deri, saç ve tırnakların yanı sıra ipek, yün ve deri gibi kumaşları boyamak için de kullanılmıştır.
Hindistan’da kına kadını güzelleştiren bir araç olarak görülmektedir. Genellikle Mehendi işlevi için kullanılmaktadır. Bu, evlilik öncesi gelinin ellerinin ve bacaklarının her yerine kına ile çeşitli motifler çizilmesi anlamına gelen geleneksel bir işlemdir. Kına dünya çapında farklı şekillerde bilinen bir bitkidir. Çeşitli kültürlerce tanınan kına, saç ve cilt boyası olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Kına, küçük koyu yeşil yapraklı, küçük pembe çiçekleri ve meyveleri ile tanınmaktadır. Boya formlarına ek olarak yaprak, ağaç kabuğu ve tohum gibi kısımları da merhem ve tentür yapımlarında kullanılmaktadır. Çok yönlü özelliklere sahip olan kına, tıbbi ve güzellik açısından değerli bir bitki ve meyve olarak bilinmektedir.
İlaçsız Market'te satılan baharatlar, mevsiminde hasat edilen bitkilerden en sağlıklı şekilde elde edilir, ürünün tazeliği ve doğallığının korunması sağlanır.
Bilimsel araştırmaları incelemek ve nasıl kullanılacağını öğrenmek için Kına Faydaları ve Kullanımı makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Kullanılır?
- Kına ile Yumurta ve Yoğurt Maskesi
2 yemek kaşığı kına tozu ve 1 yemek kaşığı shikakai (şampuanın ham maddesi olarak yetiştirilen bir çalı türü) tozunu biraz su ile karıştırarak macun haline getirin. 1 gece bekletin. Sabah karışımınıza 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı yoğurt ekleyin. Karışımı saç köklerinden başlayarak uçlara doğru yedirerek uygulayın ve 45 dakika bekletin. Soğuk su ve şampuan ile durulayın. Saçlarınıza parlaklık kazandırmak için haftada 1 kez bu uygulamayı tekrarlayın.
2 yemek kaşığı kına tozunu biraz su ile karıştırarak macun haline getirin ve bir gece bekletin. Sabah olgun bir muzu püre haline getirerek farklı bir kaba koyun. Saçlarınıza bu maskeyi saç kremi görevi görebilmesi için uygulayın ve 5 dakika bekletin. Soğuk su ile iyice durulayın.
- Kına ve Kahve Saç Maskesi
1 yemek kaşığı kahveyi biraz su ekleyerek küçük bir kapta kaynatın. 5 yemek kaşığı kınanın üzerine hala sıcak olan kahveyi ekleyin. Topak olmaması için iyice karıştırın ve saçlarınızı tutam tutam ayırarak saç köklerine ve uçlarına iyice yedirin. Uygulama sonrası 3-4 saat bekletin ve soğuk su ve şampuan ile iyice yıkayın. Koyu kahve saçlar ve muhteşem bukleler için bu işlemi ayda bir kez tekrarlayabilirsiniz.
- Ellerinizi boyamak için kullanabilirsiniz.
- Boya, kumaş ve saçların boyanmasında, tırnakların, avuç içlerinin ve ayak tabanlarının boyanmasında kullanabilirsiniz.
Uyarılar!
- Kına hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.
- Kına kullandığında kaşıntı veya kabarma gibi alerjik reaksiyon yaşayanlar mutlaka bir doktora danışmalıdır.
*İlgili yasa ve yönetmelikler, hastalık adı veya endikasyon belirterek satış ve tanıtıma izin vermemektedir.