SİPARİŞ VERDİĞİN ÜRÜNLERE RESİMLİ YORUM YAP 100 TL HEDİYE ÇEKİ KAZAN
Organik kelimesi tek başına düşünüldüğünde çok geniş kapsamlıdır. Ayrı ayrı bilimsel ve hukuki anlamları vardır. Organik kimya, organik ürün, organik tarım, organik sertifikası ve organik kozmetik gibi nitelendirilen daha birçok alt başlığa sahiptir. Bu yüzden, öncelikle kelime anlamına bakmak gerekir. “Ekolojik” ve “biyolojik” kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Kısaltmaları ise sırasıyla şu şekildedir:
Günümüzde üretim ve sanayileşme içinde birçok gıda ve ürün kimyasal işlemlerden geçer. Fakat organik kelimesinin sözlük anlamı bunun tam karşıtıdır. Organik, canlı organizmaların türevidir ve hiçbir aşamasında kimyasal girdiye maruz kalmamış ve işlemden geçmemiş olması gerekir.
20. yüzyılın başlarında ise organik tarım, çiftçi ve tüketici odaklı bir hareket olarak ortaya çıkmıştır. Organik kimya, karbon (C) temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Yine yukarıdaki başlıklara bakacak olursak organik kozmetiğe olan ilgi de gün geçtikçe artmaktadır. Bunun sebebi, günlük hayatta kullanılan her şeyin artık kimyasal olması ve tüm insanların buna maruz kalmasıdır. Fakat bu kadar kimyasala maruz kalmak biyolojik ortamı tahribe uğratır.
Peki organik ürün nedir?
Organik ürün, tohumdan hasata, hasattan kullanıcının eline geçen süreye kadar tüm süreçlerde, insana, hayvana, doğaya zarar veren katkı maddelerini kullanmadan üretilen ürünlerdir.
Daha resmi bir tanım ise şöyledir; organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı üründür.
Organik ürünler öncelikle bir dizi laboratuvar analizinden geçmeli, izlenebilirlik sistemiyle her aşaması kayıt altına alınıp belgelenmiş olmalı, sertifikasyon aşamaları tamamlanmalı ve bu aşamalar kontrollü bir şekilde gerçekleşmelidir. Her doğal, katkısız, hormonsuz ya da köy ürünü olarak pazarlanan ürün aslında doğal değildir. Bu yüzden yukarıdaki şartları tamamlaması gerekir.
Organik ürünlerin özellikleri şunlardır;
Organiğin en temel faktörü topraktır.
Organik ürün yetiştirmek isteyen çiftçilere, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Organik Ürün ve İyi Tarım Uygulamaları konulu eğitimler verilir. Bunun yanı sıra organik tarım ürün kontrolörleri de yapacakları iş için eğitim alır.
Organik ürün kontrolörü olmak isteyen bir adayda, veteriner hekim, gıda mühendisi, su ürünleri mühendisi veya ziraat mühendisi olma şartı vardır.
Alınacak eğitim kapsamında konular şunlardır:
Doğadan, kırlardan, ormanlardan toplanan ve buralarda kendiliğinden yetişen bitkiler (ya da çiçek, kök gibi kısımlarının) toplanarak ve organik ürün statüsünde değerlendirilerek pazarlanabiliyor. Fakat böyle bir pazarlama yapmak için bazı şartlar vardır.
Bu şartlar şunlardır:
Organik ürün sertifikalandırması yapıldığında, periyodik aralıklarla ürünler denetime tabi tutulur.
Türkiye’de üretilen organik ürünler, bitkisel, hayvansal, işlenmiş ürünler ve içecekler olarak dört kategoriye ayrılabilir: Bu ürünler şunlardır:
Bitkisel Ürünler
Yaş sebze ve meyveler
Kurutulmuş meyveler
Baharatlar
Bakliyatlar (nohut, fasulye, mercimek)
Hububat ürünleri (buğday, arpa, yulaf)
Tıbbi ve aromatik bitkiler
Hayvansal Ürünler
Et
Süt
Bal
Yumurta
Yağlar
İşlenmiş Ürünler
Un ve unlu mamuller
Zeytinyağı
Dondurulmuş gıdalar
İçecekler
Şarap
Meyve suları
Gül suyu
Reçeller
Baharat nedir? Baharat; çeşitli bitkilerin tohum, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk, kök, yaprak gibi kısımlarının bütün halde ve/veya parçalanması, kurutulması, öğütülmesi ile elde edilen; gıdalara renk, tat, koku ve lezzet vermesi için katılan doğal bileşikler veya bunların karışımıdır.
Baharatın faydaları arasında şunlar vardır:
Metabolizmayı hızlandırırlar.
Sindirim sistemini düzenler.
İştah kesici özelliği vardır.
Kilo kontrolünde kullanılır.
Kan yağlarını azaltır.
Tatlı isteğini azaltır.
Kalori yoktur.
Rahatlıkla tüketilebilir.
Kalp sağlığına olumlu etkileri.
Gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltır.
Baharatların metabolizma hızlandırma ve yağ yakma gibi özelliklerinden dolayı kilo aldırması pek mümkün değildir. Baharat Zayıflatır Mı? Baharatlar, yukarıdaki sebeplerden dolayı zayıflamada etkilidir. Kilo kontrolü ve diyetlerde kullanımı önerilir.
Yağ yakan baharatlar;
Tarçın
Kimyon
Kekik
Kırmızı biber
Karanfil
Karabiber
Biberiye
Hardal tohumu
Zencefil
Zerdeçal
Kakule
Tere tohumu
Çemen otu
Mercanköşk
Günümüzde kilo problemleri giderek artmaktadır. Buna çözüm olarak Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun da tavsiye ettiği bazı faydalı ve zayıflatan bitkiler vardır.
Bu bitkiler şunlardır:
Yeşil çay
Tarçın
Maydanoz
Mate yaprağı
Biberiye
Tere otu
Isırgan otu
Zencefil
Kekik
Mercanköşk
Nane
Kiraz sapı
Mate yaprağı çayı, kilo verme konusunda en etkili yollardan biri olarak görülür. Vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olur ve iştah kesici etkileriyle tok tutucu özellikleri bulunur. Mate yaprağının bu özellikleri daha az yemek yemenize ve tok kalmanıza yardımcı olur.
En Hızlı Zayıflatan Bitki Hangisidir? yazımızda bahsedilen bitkilerin suları ve çayları yağ yakımı için oldukça faydalıdır.
Örnek birkaç çay tarihi şöyledir:
Birinci Tarif
4 çay kaşığı yeşil çay
4 çay kaşığı mate yaprağı
2 çay kaşığı kekik
2 çay kaşığı ısırgan otu
Tüm malzemeler 1 L su ile karıştırılır 5 dk demlenir.
İkinci Tarif
Çubuk tarçın sıcak suda özü çıkana kadar bekletilir ve içilir. İsteğe bağlı olarak limon, nane, maydanoz eklenebilir.
Tarçın, vücut sıcaklığını yükseltir ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Metabolizmanın hızlanmasıyla birlikte kişi yediklerini çabuk yakar ve böylelikle kilo alma derdi ortadan kalkar.
Tarçın çayının bir diğer özelliği ise vücudun kan şekerini dengeleyerek iştahı bastırması ve kolesterolü dengelemesidir.
Maydanoz, sindirimi kolaylaştırması ve fazla ödemin vücuttan atılması açısından metabolizma için oldukça faydalıdır.
Maydanozun diğer faydası ise folat, potasyum, kalsiyum, fosfor, C ve A vitaminleri bakımından zengin bir bitki olmasıdır.
Üçüncü Tarif
Maydanoz, biberiye (kuş dili), zencefil, kekik, kiraz sapı gibi bitkiler kaynatılır ve içilir.
Yüksek miktarda A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini, B9 vitamini, magnezyum, kalsiyum, bakır ve demir minerallerine sahip biberiye, hazımsızlık ve sindirim problemi gibi sorunları ortadan kaldırır.
Tüm bunların yanında migren, ağız ve boğaz yaralarını iyileştirir.
Güçlü adet söktürücü özelliği sayesinde kadınların regl döneminde tüketebileceği biberiye çayı, kilo problemi olan kişilerin düzenli kullanımda zayıflayabileceği doğal bitki çaylarındandır.
Ayrıca mercanköşk bitkisi de içme suyuna limon ilave edip içilebilir.