Gül ailesinin 130'dan fazla türü ve binlerce çeşidi vardır. Tüm güller yenilebilir ve çay yapımında kullanılabilir, ancak bazı gül çeşitleri tatlı bir aromaya sahip iken bazı çeşitleri ise acıdır. Güller yüzyıllardır bitkisel tıpta kullanılan ve faydalı olan bitkilerden biridir. Gülün farklı kısımları kullanılarak hafif, yumuşak içime ve güzel bir aromaya sahip olan bitki çayları yapılır.
İlaçsız Market'te satılan bitkiler, mevsiminde toplanır ve en sağlıklı şekilde kurutularak ürünün tazeliğini koruması sağlanır.
Bilimsel araştırmaları incelemek ve nasıl kullanılacağını öğrenmek için Gül Çayının Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Gül Çayı Nasıl Demlenir? makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Kullanılır?
- Toplamda 1 yemek kaşığı olacak şekilde gül tomurcuğu ve gül yaprağını bir demliğe koyun.
- 70°C sıcaklıktaki suyu ekleyin, kapağını kapatın ve yaklaşık 5-8 dakika kadar demleyin.
Kurutulmuş gül yaprağı ve tomurcuğunun çay olarak yapılması daha kolaydır. Taze olan yapraklar ve tomurcuk daha fazla su içerdiğinden daha zor çözünecektir. Çaya daha fazla lezzet katmak için lavanta, papatya gibi başka bitkileri de çayınıza ekleyebilirsiniz. İsteğe göre bal veya bir dilim limon da eklenebilir.
Uyarılar!
Gül çayı toksik bileşenler içermez ve alerjik reaksiyonlara sebep olmaz. Ancak içerisinde bulunan polifenol ve antioksidanlar sebebiyle çayın aşırı tüketilmesi bazı yan etkilere sebep olabilir.
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- Tükenmişlik hissi
1-2 bardak gül çayı içmek çoğu insanda olumsuz yan etkilere sebep olmaz.
- Çok fazla tüketilmesi ishale sebep olur.
- İlaç tedavisi gören veya adet gören kadınlar, kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
- Polen alerjisi olan kişilerin kullanırken dikkatli olması gerekir.
- Araştırmalar ile henüz etkileri kanıtlanmadığından hamile ve emziren kadınların bu çayı tüketmeleri önerilmez.
*İlgili yasa ve yönetmelikler, hastalık adı veya endikasyon belirterek satış ve tanıtıma izin vermemektedir.